Er is meer dan werken en studeren

Er is meer in het leven dan werken en studeren. Voor afleiding en plezier is Maastricht de place-to-be. De stad biedt een scala aan cultuur, van theater tot film (twee bioscopen en een filmhuis), van opera tot jazz en van kunst, design en architectuur in musea tot presentatie-instituten.

Groene stad

Maastricht is een groene stad en dan hebben we nog niet eens rekening gehouden met de prachtige natuur rond de stad. Je hoeft maar een kwartiertje te fietsen en je bent in het midden van het heuvelachtige landschap met indrukwekkende natuurgebieden en mooie dorpen.

Stadspark
In het stadspark, met zijn historische muren en bastions, kun je een wandeling maken, liggen in de weilanden en de eendjes voeren. Op zonnige dagen wordt dit park bezet door studenten die zonnen, studeren, muziek maken of gewoon relaxen met een pizza en een fles wijn.

Speeltuin Fort Willem
Dichtbij het Frontenpark is speeltuin Fort Willem te vinden. Dit is een geweldige plek om te bezoeken met kinderen. Kinderen kunnen hier klimmen, spelen in het zand en peddelen in het water.

Frontenpark
Een heel ander soort park is het Frontenpark: een spectaculair natuurgebied, grenzend aan het centrum van de stad. Het Frontenpark bestaat uit lange fronten met belangrijke, historische vestingwerken en bijzondere dieren en planten en hoge fronten, een iets ruwer gebied. Dit is het enige park in het noorden van Europa waar de muurhagedis te vinden is. Deze dieren wonen op de muren van de oude vestingswerken en zijn een beschermde diersoort. Naast de prachtige historische vestingwerken biedt het Frontenpark ook moderne kunst en cultuur in de omringde gebouwen.

Sint-Pietersberg
Sint-Pietersberg is een uniek natuurgebied aan de rand van Maastricht. Hier kun je lange wandelingen maken, een oehoe vallei bewonderen, een oud fort bezoeken en door grote bossen en weilanden wandelen. In Sint-Pietersberg zijn dieren en planten te vinden die je normaal gesproken alleen in de zuidelijke regio’s vindt. Breng een indrukwekkend bezoek aan de tachtig kilometer lange grotten, een ondergronds netwerk van 8000 corridors, onder Sint-Pietersberg. Wij raden je aan dit alleen te doen onder begeleiding van een ervaren gids.

Fort Sint Pieter
De omgeving heeft meer te bieden dan de natuur, namelijk een schat aan monumenten: Fort Sint Pieter, het Lichtenberg gebouw en het Zonneberg gebouw. Sint-Pietersberg is het einde van de cultuurhistorische wandelroute: Pieterpad.

Sporten in Maastricht

Sportliefhebbers vinden wat ze zoeken in Maastricht
Allereerst biedt UM SPORT in Maastricht meer dan vijftig verschillende sporten aan studenten en medewerkers van de Universiteit van Maastricht. Je kunt kiezen uit een breed scala aan klassen, van zumba tot freesbeen en van capoeira tot muay Thai yoga. UM SPORT heeft een fitnessruimte met cardio- en krachtapparatuur, waar je individueel of met een trainer kunt trainen.

UM Running en UM Cycling organiseren opleidingen en activiteiten voor beginnende en ervaren lopers en fietsers. Via UM SPORT kun je hockeyen, zwemmen, voetballen, rugbyen, tennissen of gymnastieken in sportverenigingen voor studenten en medewerkers van de Universiteit van Maastricht.

University Sports Centre
UM SPORT heeft niet alleen een hypermodern sportcentrum met een fitnessruimte, groepslesstudio’s en een grote sporthal, maar ook squashbanen, een klimmuur, drie grote sportscholen, 175 studieruimtes en een sportcafé. In het onlangs geopende University Sport Centre kun je niet alleen kiezen uit 35 binnenactiviteiten, maar ook vind je hier twaalf studentensportverenigingen. Naast het brede sportaanbod biedt UM SPORT ook diensten aan haar leden. Zo kunnen leden een gratis fysiotherapie consult afnemen.

Buitengewoon en uniek in Nederland is het feit dat UM SPORT niet alleen sportfaciliteiten aanbiedt, maar ook studieruimtes. Studenten kunnen studeren voor of na een training of work-out in één van de 175 studieruimtes. Daarnaast kunnen studenten samen werken aan een project of opdracht.

Maastricht is meer dan André Rieu

Er zijn musea, theaters, bioscopen, een filmhuis, galeries, een kunstacademie en natuurlijk TEFAF, de grootste kunstbeurs ter wereld. Als je van koken houdt kun je deelnemen aan de vele kookcursussen of je kunt leren hoe je een echte Limburgse vlaai kunt maken bij de Bisschopsmolen in het hart van de stad.

Voor hedendaagse en oude kunst kun je het beste Bonnefanten bezoeken, een prachtig museum in een opvallend gebouw, ontworpen door architect Aldo Rossie. Marres, Huis voor Contemporaine Cultuur presenteert een breed programma van experimentele kunst. Bureau Europa, platform voor architectuur, design en mode toont je alles over design en architectuur in een veranderende wereld. Het Museum aan het Vrijthof presenteert de kunst en de geschiedenis van Maastricht. In het Natural History Museum reis je door de tijd.

Uitgaan

Uitgaan in Maastricht staat bekend om haar zeer rijke, sociale karakter voornamelijk door de vele restaurants. De eetcafés bieden verschillende maaltijden, van een eenvoudige studentenmaaltijd tot een zes-gangen-diner. Negens in Nederland is de dichtheid van het aantal uitgaansmogelijkheden zo groot dan in Maastricht. Bovendien is het aanbod van bars zeer divers, van trendy lounge bars tot pubs. Alle terrassen in Maastricht worden ’s morgens onmiddellijk voorzien met zonnestralen, of het nu op Het Vrijthof is, bij het ‘Onze Lieve Vrouwentoren’ of op de Grote Markt. Naast de bars zijn er vele andere mogelijkheden om uit te gaan in Maastricht. Hierbij kun je denken aan een bezoek aan bioscopen, musea, theaters en kerken. Tijdens je studententijd heb je genoeg mogelijkheden om alles te ontdekken wat Maastricht je biedt!